Mal Paylaşımı
Boşanmada mal paylaşımı aile mahkemesi tarafından ilgilenilen ve evlilik birliğini sona erdiren davalar hakkında en sık araştırılan konuların başında gelir. Evlilik esnasında çiftler birlikte veya ayrı ayrı, çeşitli mal ve mülkler alabilir. Bu malların arasında en popüler olanları ise ev ve arabalardır. Evlilik esnasında alınan malların paylaşımının nasıl gerçekleşeceği ise oldukça merak edilir.
Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Boşanmada mal paylaşımı Yargıtay kararları ile çeşitli sonuçlara bağlanır. Eşlerin evlenmeden önce herhangi bir mal rejimi sözleşmesi yapmamış olmaları, boşanma durumunda yasal mal rejimine tabi olmalarına sebep olur. Ancak pek çok kişi bu konuda haklarını bilmediği için mal kaybı yaşamaktadır. Mal rejimi, boşanmanın ardından evlilik sürecinde alınan malların nasıl paylaşılması gerektiğine dair tasarlanmıştır.
Çiftlerin evlilik öncesinde olası bir boşanma durumunda nasıl bir yol izleyeceklerine dair sözleşme yapmamış olmaları, mallara katılma rejimini kabul etmiş oldukları anlamına gelir. Mallara katılma adı verilen bu rejim boşanma esnasında malların boşanma eşlerin arasında eşit olacak şekilde paylaştırılması anlamına gelmektedir. Çiftlerden birinin evlilik sürecinde aldığı bir mal olmasa dahi, diğer tarafın almış olduğu mallar ortak görülecektir. Bu durumun nedeni ise eşlerin evlilik boyunca hayatlarının ortak olduğunu kabul etmiş olmalarıdır.
Boşanmada mal paylaşımı araba veya ev gibi malların nasıl paylaşılacağının belirlenmesi için evlilik tarihinden itibaren elde edilmiş mal varlığının tespit edilmesi gerekir. Bu işlemin ardından katılma alacağının da tespit edilmesi gerekir. Katılma alacağı evlilik esnasında edinilen mallar ile kişisel malların ayrımını sağlar. Bu tespit ile gerçekleştirilen sisteme denkleştirme adı verilmektedir. Tarafların varsa borçlarının hesaptan çıkarılması da bu aşamada gerçekleşir. Tüm hesaplamaların sonucunda ortaya çıkan değere artık değer adı verilir. Artık değer adı verilen bu değer, taraflar için ayrı şekilde hesaplanır. Hesaplanan değerin ardından herhangi bir sözleşme bulunmuyorsa veya bulunan sözleşmede aksi iddia edilmiyorsa, ikiye bölünür. Bu aşamada eşlerden birinin çalışması diğerinin çalışmaması gibi durumların bir etkisi ya da farkı yoktur.
Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı esnasında tarafların maddi süreçlerini gözden geçirmiş olmaları beklenir. Anlaşmalı boşanma tarafların ortak kararları ile evliliği bitirmek istedikleri anlamına gelir. Eğer anlaşmalı boşanmanın ardından nafaka talep ediliyorsa bu konuda anlaşmaya varılması gerekir. Bu aşamada ortaya çıkacak herhangi bir problem, davanın çekişmeli davaya dönmesine sebep olacaktır.
Anlaşmalı boşanma davası ayrıntulı yazımızı okuyabilirsiniz.
Boşanmada Mal Paylaşımı Ne Zaman Yapılır?
Boşanmada mal paylaşımı davası ne zaman açılır sorusu davanın zaman aşımına uğramaması adına önemlidir ve dikkat edilmesi gerekir. Mal paylaşımı davasının boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren en fazla 10 yıl içerisinde açılmış olması gerekir. Eğer 10 yılı geçmiş sürenin ardından mal paylaşımı davası açılmak istenirse, bu mümkün olmayacaktır. Çünkü 10 yılı geçmiş mal paylaşımları davaları zaman aşımına uğrayarak, güncelliğini kaybetmiş olacaktır.
Mal paylaşımları davaları hakkında göz önünde bulundurulması gereken bir diğer etken ise, bu davaların boşanma davası sonuçlanmadan karara çıkmayacak olmasıdır. Boşanma davası sona ermeden, mal paylaşımı davası açabilmek mümkün değildir. Boşanma davasının sonuçlanması ve evliliğin sona erdirilmesi kesinleştiğinde mal rejimi davasına devam edilebilir. Boşanmada mal paylaşımı ne kadar sürer sorusuna ise 450 gün cevabını vermek mümkün olacaktır. Boşanmanın ardından taraflarca açılan mal paylaşımı davasının 450 gün içerisinde sonuçlanacağı Adalet Bakanlığı tarafından belirtilmiştir.
Boşanma ardından mal paylaşımı, boşanmanın hangi türde gerçekleşiyor olduğunda göre de değişiklik gösterir. Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı örneği hakim tarafından belirlenen şekilde gerçekleşir. Ancak tarafların evlilikleri boyunca edindikleri mallar, taraflardan biri çalışmıyor dahi olsa ikiye bölünür, yani ortaktır.
Bursa boşanma avukatı Mert Can Oral’ın boşanma hakkında detaylı yazısını okuyabilirsiniz.
Boşanma Esnasında Paylaşılmayacak Mallar
Aldatmalı boşanmada mal paylaşımı nasıl gerçekleşeceği pek çok kişi tarafından merak edilir. Aldatma sebebiyle meydana gelen boşanmalarda mal paylaşımının normalden farklı olup, olmayacağı hakimin takdirine bağlı olarak gelişir. Normal şartlarda mal paylaşımının tarafların her birine yarısı olacak şekilde, yarı yarıya yapılması gerekilir. Ama aldatmalı boşanma durumlarında aldatan tarafın 1/3, diğer tarafın ise 2/3 oranında mal aldığı görülebilir.
Bunların haricinde boşanmalar ardından taraflar arasında paylaşılmayacak mallar da bulunur. Genel olarak kişisel malların boşanmanın ardından paylaşılması mantıklı olmayacaktır. Boşanmada paylaşılmayan mallar:
- Taraflardan herhangi birinin evliliğin öncesinde edindiği mallar,
- Taraflardan herhangi birinin cüzdanı, çantası, kol saati ya da ziynet eşyaları gibi kişisel eşyaları,
- Taraflardan herhangi birine miras olarak kalan çeşitli mal ve mülkler,
- Taraflardan herhangi birinin alacağı manevi tazminat,
- Çekiliş gibi karşılıksız kazanma yolu ile kazanılan ödüller, mallar,
- SGK tarafından gerçekleştirilen, iş göremezlik ödemesi gibi çeşitli ödemeler
Boşanmada mal paylaşımı altın gibi ziynet eşyaların kişisel olmadığı sürece ikiye bölünmesi gerektiğine karar verilir. Tarafları diğer tarafın mal kaçırma gibi kötü niyetli girişimlerinden korumak için tasarlanan TKM 229 nolu hüküm, herhangi bir mal kaçırma eyleminde çeşitli yaptırımlar uygulanmasını sağlar.
Boşanmada mal paylaşımı dava dilekçesi ile ilgilenen yetkili mahkeme, Aile Mahkemesidir. Ancak mal paylaşımı için bulundukları bölgede başvurabilecekleri herhangi bir Aile Mahkemesi yoksa, bu durumda taraflar Asliye Hukuk Mahkemesi’ne de başvurabilir. Taraflar arasında yapılacak olan mal paylaşımında herhangi bir adaletsizlik yaşanmaması adına kanunlar bulunur.
Boşanmada mal paylaşımı ve nafaka birbirinden ayrı şekilde değerlendirilmektedir. Mal paylaşımı, evlilik esansında edinilen tüm malları ikiye bölünmesi şeklinde gerçekleşir. Ancak nafakanın nasıl belirleneceği taraflarca değişiklik gösterebilir. Nafaka için kanunda belirtilmemiş net bir miktar bulunmamaktadır. Davaya bakan hakim tarafından tarafların ekonomik durumları çeşitli yollar ve belgeler ile incelenir ve bu şekilde uygun görülen nafaka miktarı belirlenir. Nafakanın belirlenmesi esnasında kişinin mal varlıkları, ekonomik durumu, gelir ve giderleri gibi pek çok etken göz önünde bulundurulur.
Bursa avukat Mert Can Oral
Yorum ve Soru Alanı