Özellikle boşanma davası dilekçesi verecek ve boşanma davası üzerinde araştırma yapan kişiler tarafından hangi hallerde boşanma olmaz ya da boşanma reddi konusu merak edilmektedir. Boşanma davalarında boşanma talebinin gerçekleşmesi için Medeni Kanun tarafından belirtilen belirli şartlar yer alır. Davaların tamamlanması adına belirtilen şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Son zamanlarda pek çok evliliğin yıkılma durumuna gelmesi ile boşanma taleplerinde artışlar görülür. Bu durumda boşanma reddi kavramı ortaya çıkar. Avukat tutulup boşanma talebi oluşturulduğunda boşanma reddi ile karşılaşılabilmesi ihtimali normaldir. Doğru avukat bulunamaması ya da kişilerin uzlaşamaması gibi sebepler ile ortaya çıkabilir.
Bursa Avukat Mert Can Oral
Boşanma Reddi Nedir?
İki çiftin anlaşarak ya da çekişmeli boşanma davası ile ayrılmalarına karar vermeleri sonucunda boşanma davası talep edilir. Boşanma için şartlar karşılanamaması gibi bazı durumlarda boşanma davasının sonucunda boşanma reddi ile karşılaşılır. Boşanma reddi mahkeme tarafından verilebildiğini gibi tarafların birisinin boşanmaktan vazgeçmesi ya da çekimser kalması gibi durumlarda verilebilmektedir. Boşanma reddi yaşandığında dava askıya alınıp ertelenebilir ya da davanın tamamen düşmesi görülebilir. Eğer ortada bir dava yokken tarafların vazgeçmesi söz konusu olursa hukuki süreç başlatılmadan boşanma davasından vazgeçilmiş olacaktır.
Boşanma Reddi Sebepleri Nelerdir?
Boşanma için geçerli olmayan sebepler mahkeme tarafından görüldüğünde mahkeme boşanmayı onaylamayabilir. Mahkemenin onaylamadığı sebepler arasında boşanma için gerekli olan evrakların tam olmaması yer alır. Bu durum özellikle avukatlık ücretlerinin ödenmek istememesinden dolayı kaynaklanan bir sebeptir. Ayrıca toplanan evrakların prosedürleri karşılamaması ya da sağlaması dolayısıyla boşanma gerçekleşmeyebilir.
Tarafları doğru ve onlara yararı dokunacak şekilde temsil edecek bir avukat bulunmuyor ise boşanma reddi gerçekleşir. Ayrıca mahkeme sırasında anlatılan şeylerin mahkeme tarafından tutarsız olarak karşılanması durumunda boşanma kabul edilemez. Bu tarz boşanma olmayan durumlar ile karşılaşılmaması için davadan önce belgelerin doğruluğunun kontrol edilmesi, avukatla münazaralar sonucunda mahkemeye çıkılması tavsiye edilir. Aksi takdirde davanın ertelenmesi ya da boşanma reddiyle karşılaşılabilir.
Boşanma reddi gerçekleşirse ne olur?
Boşanma olması için gerekli şartlar sağlanamadığında boşanma reddi ya da davanın düşmesi gibi sonuçlar ile karşılaşılabilir. Bu durumda boşanma davası açılan yılın takip ettiği 3 yıl boyunca boşanma davası açma hakkından menedilmiş olur. Burada boşanma davası açabilmek için boşanma sebebinin değiştirilmesiyle başka bir boşanma davası açılabilmektedir. Boşanma sırasında özellikle çiftlerin yanında çocuklar için aşırı yıpratıcı bir süreç olarak karşılanır.
Bu nedenle boşanma süreçlerini işinin ehli bir uzman avukat ile gerçekleştirilmesi önemlidir. Mahkeme tarafından değil de kişilerin boşanmadan vazgeçmesi gibi durumlarda kişilerin ikna edilmesi, iki taraf arasında boşanma için birlik sağlanması ve uyumsuzluğun ortadan kaldırılması gibi yöntemler kullanılabilir. Boşanmak istemeyen tarafın bir şekilde ikna edilmesi için çeşitli yollar aranabilir ve denenebilir. Her iki taraf da boşanmaya pek gönüllü değilse oturup halledilmeye çalışılır.
Bursa Boşanma Avukatı Mert Can Oral
Yorum ve Soru Alanı