Tek celsede boşanma davasının tek duruşmada sonuçlanmasına verilen isimdir. Evlilik kurumundan istenilen yararın alınamaması ve eşlerin birbirleriyle evliliklerinin devam ettiremeyecek eklerini anlaması durumunda türk medeni kanunda tahdidi düzenlenen boşanma sebeplerinden en az birine dayanarak eşler yollarını ayıran bilmektedir.
Bu durumda boşanma davaları anlaşmalı ya da çekişmeli bir şekilde yapılabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında eşler tüm ekonomik sonuçlar ve çocukların velayetleri konusunda her konuda mutabık kalarak boşanma davalarını açar. Tek celsede boşanma kavramı anlaşmalı boşanma davalarında yaşanan bir durumdur. Çekişmeli boşanma davalarında iki tarafın anlaşamaması nedeniyle davanın uzun süreler boyunca devam etmesi mümkündür.
Tek Celsede Boşanma Nasıl Gerçekleşir?
Boşanmak isteyen eşler tarafından tek celsede boşanmak için ne yapmalı gibi sorular sorulur. Bu noktada tek celsede boşanmak isteyen eşlerin boşanma sonrasında ortaya çıkacak mali sonuçlar ve ortak çocuklara ilişkin kararlar için uzlaşı sağlaması gerekmektedir. Uzlaşı sağlandığında boşanma protokolü ile somutlaştırma gerçekleştirilir. Daha sonrasında mahkemeye çıkan çift boşanma iradelerini açıklar. Hâkim tarafından onaylandığında boşanma tek celsede gerçekleşir. Tek celsede boşanmak isteyen ve çekişmeli boşanma davasına sahip olan çiftler dava öncesinde bir araya gelerek ortak bir karar alınabilir. Bu şekilde anlaşmanın sağlanmasıyla tek celsede boşanma gerçekleşir.
Tek Celsede Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Tek celsede boşanma için herhangi bir sebep aranmaz. Eşlerin birbirleriyle anlaşamadıklarını karar vermeleri ve hâkim huzurunda boşanma iradelerini açıklamaları yeterlidir. Erkek ya da kadın için de herhangi bir çekince olmaması gerekir, iki taraf da kesin bir şekilde boşanmak istediklerini açıklamalıdır. Tek celsede boşanma sebepleri nelerdir gibi sorular ortaya çıkabilir. Bu sebepler ortak hayatın kurulamaması, eşlerin birbirleriyle anlaşamaması ve herhangi bir sebep olmamasına rağmen evlilik birliğinin temelinden sarsılması şeklinde olabilir. Bunların dışında terk, zina, onur kırıcı davranış ve akıl hastalığı gibi sebepler ile her iki taraf da boşanmayı kabul edebilir. Bu şekilde tek celsede boşanma süresi tek bir duruşma ile sonlandırılır.
Tek Celsede Boşanma İçin Ne Gereklidir?
Tek celsede boşanma protokolü yani boşanma protokolünün uyarınca hareket edilmelidir. Buradaki protokol anlaşmalı boşanma protokolüdür. Bu noktada evlilik birliğinin en az 1 yıl sürmesi, tarafların boşanmayı kabul etmesi, boşanma iradelerini hâkim huzurunda açıklaması ve ayrıca hâkim tarafından ekonomik sonuçlar ve çocukların durumuna ilişkin verilen kararların uygun bulunması gerekmektedir.
Bu şekilde tek celsede boşanma ne kadar sürer sorusuna verilecek yanıt tek bir duruşma esnasında sonlanacağı olacaktır. Daha öncesinde anlaşan ya da mahkeme sırasında herhangi bir çekincesi olan taraf bulunduğunda mahkeme ertelenebilir. Ayrıca davanın düşmesi de söz konusu olabilir. Bu durumda boşanma reddi gerçekleşir ve her iki taraf da 3 yıl boyunda boşanma davası açamayacaktır. Bu nedenle tam anlamıyla emin bir şekilde mahkeme karşısına çıkılması gerekir.
Bursa Boşanma Avukatı Mert Can Oral
Yorum ve Soru Alanı