Boşanmadan önce satılan mallar boşanma davaları için merak edilen konulardan bir tanesidir. Boşanma davaları sırasında her iki tarafın evlilik süresi boyunca satın aldıkları ürünler eşit bir şekilde kadın erkek fark etmeksizin bölünür. Ancak bu noktada kişilerin kendi malları, ziynet eşyaları gibi mallara dokunulmaz. Kişisel eşyaların bölünmemesi durumunu bilmeyen kişiler genellikle dava öncesi mallarını bir başkasına devreder ya da satar. Ancak boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilmiş olan ve elden çıkarılan tüm mallar boşanma davası sırasında mal paylaşımına dahil edilirler.
Boşanma Davası Açılmadan Önce Satılan Mallar Paylaşıma Dahil midir?
Boşanma öncesinde satılan mallar diğer evlilik sürecinde edinilen mallar gibi mal paylaşımına dahil edilmektedir. Boşanma davasının açıldığı tarihten itibaren mal rejiminin tasfiye edileceği tarih başlar. Bu durumda boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilen nakit para, ev, araba, arsa gibi tüm mallar mal paylaşımına dahil edilir. Ancak boşanma davası açıldıktan sonra edinilen mallar ise mal paylaşımına dahil edilme durumu söz konusu değildir.
Boşanma davası öncesi satılan mallar bilirkişi raporu ile tespit edilir. Daha sonrasında bu malların değeri bilirkişi raporunda diğer eşin alacak hakkının hesaplanması için araştırmalar yapılır. Bu şekilde diğer eşin bu malların değerini ödemesi gerekir. Bu durumda dava açılmadan önce başka birisine devredilen mallar için de üçüncü kişi hukuki sorumluluk altına girebilir. Gerekli tüm detaylar mahkeme kararınca belirlenir.
Boşanmadan Önce Satılan Mallar Ne Olur?
Boşanmadan önce satılan mallar ne olur kısmında bilirkişi raporunun önemi büyüktür. Bilirkişi raporu satılan malların detaylı bir şekilde incelemesini yapar. Daha sonrasında ise satılan tüm malların değerleri ortaya çıkarılır. Malların değerleri diğer eş için ikiye bölünür. Daha sonrasında hazırlanan raporda satılan malların değeri kadar satan taraf borçlu çıkar. Bu durum bilirkişinin raporunca kayıt altına alınır. Mahkemeler boşanma davası devam ederken bilirkişilerin raporlarına göre karar verir. Bilirkişi raporları oldukça önemlidir.
Boşanma Öncesi Mal Satılır mı?
Boşanma davası açmayı düşünen ya da ayrı yaşayan eşlerin, eşinden boşanma dilekçesi almasının ardından boşanma öncesi mal satılır mı düşünceleri bulunur. Boşanma süreçlerinde mal paylaşımı yapılmasından dolayı bazı kişiler mal satımı yapmayı tercih eder. Bu durum kişilerin daha fazla çaba göstermesine neden olur. Çünkü mallar satılmış olsa dahi eğer evlilik sürecinde edinilmiş mallar ise mal paylaşımına dahil edilmektedir.
Mal paylaşımı için evlilik sürecinde satın alınan tüm mallar söz konusudur. Bu mallar arasında kadın ziynet eşyaları, erkek kol saati gibi kişisel eşyalar bulunmaz. Ayrıca mirastan eşlerden birisine düşen paylar arsa, nakit para ya da başka bir tür miras mal paylaşımına dahil edilmemektedir. Bu noktada mal paylaşımı yapılması öncesi malların bölünmemesini isteyen kişilerin mallarını satması gereksiz çaba olarak görülebilir.
Bursa Boşanma Avukatı Mert Can Oral
Yorum ve Soru Alanı