Çekişmeli boşanma davası sebepleri nelerdir, boşanma başvurusu nasıl yapılır, dava ne kadar sürer ve dava harçları ile avukatlık ücreti ne kadar gibi sorulara cevap mahiyetinde bir yazıdır. Medeni kanun evliliğin bitmesine yönelik eşlere boşanma hakkı tanımaktadır ancak boşanma davası açmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Eğer boşanma konusunda tarafların ortak görüş alamıyor ve velayet, nafaka ve benzeri konularda sorunlar yaşıyorlarsa boşanma davası açmaları gerekmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?
Evliliklerini farklı sebeplerden ötürü bitirmek isteyen eşler, bunun için boşanma davası açmak zorundadırlar. Yasaya göre iki türlü boşanma davası mevcuttur; anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası. Eğer evlilik gerçekleşeli bir (1) yıldan az ise ve taraflar aralarında uzlaşı sağlayamıyorlarsa açılan davaya çekişmeli boşanma davası denilmektedir. Genelde bu davalar, taraflar birbirleri ile anlaşmaya varamadıkları için uzun ve yıpratıcı geçen davalar arasında yer almaktadırlar. Bir diğer yaygın görülen durum ise taraflardan birisinin boşanmayı istemesi, diğerinin ise boşanmamak istemesidir. Bu nedenlerden ötürü çekişmeli boşanma davaları maddi ve manevi açılardan yıpratıcı davalar arasında yer almaktadırlar.
Boşanma Davası Açmak İçin Sebepler
Çekişmeli boşanma davası açmak için sebepler taraflardan birisinin isteği üzerine belirlenmektedir. Aynı şekilde çift evleneli henüz 1 yıl olmamış ve iki taraf da boşanmak istiyorsa, yine bu durumda taraflardan birisinin başvurusu üzerine dava açılabilmektedir.
Dava açmak için yaygın görülen nedenlerin başında geçimsizlik, ayrılık, kavga, bir arada bulunmaktan duyulan rahatsızlık gibi sebepler etmen olmaktadır. Bu tür davalarda önemli olan şikayetçinin öne sürdüklerini kanıtlayabilmesi, tanık dinlenmesi, delil toplanması gibi noktalar oldukları için dilekçede belirtilecek boşanma gerekçelerinin doğru şekilde belirtilmesi oldukça önemlidir. Eğer dilekçede belirtilen ve mahkemede öne sürülen nedenler kanıtlanamıyorsa ve taraflardan birisi boşanmak istemiyorsa, bu durumda mahkeme davanın aleyhinde karar verecektir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır sorusunun yanıtı olarak öncelikli olarak boşanmak isteyen taraflardan birisi dilekçe ile birlikte Aile Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapması gerekmektedir. Bu durum bireysel olarak başvuru yapılabildiği gibi avukat aracılığıyla da yapılabilmektedir. Özellikle bu konuda avukat desteği almak yararlı olacaktır çünkü dilekçe yazımından davanın yürütülmesine kadar pek çok konuda uzman görüşleri ve desteği büyük yarar getirir. Özellikle boşanmak için öne sürülen gerekçelerin, karşı taraf tarafından kabul edilmemesi halinde ispat haline getirilmesi için delillerin dosya halinde mahkemeye sunulması gerekmektedir. Bu durumda avukat gerekli araştırmaları yapacak, tanık ve delillere ulaşacak ve mahkeme sürecinde tarafın isteğinin gerçekleşmesi için uğraşacaktır. Çekişmeli boşanma davalarında en önemli nokta, nafaka, tazminat, mal paylaşımı ve velayet gibi konular olduğu için bu noktalar titizlik ile üzerinde durulması gereken konular olmaktadır. Eğer avukat tutulmadığı durumlarda davanın seyri olumsuz olarak değişebilmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davası Süresi Ne Kadar Sürer?
Çekişmeli boşanma davası süresi boşanma sebebine, davanın açıldığı yere ve öne sürülen delillere göre bağlıdır. Esasında taraflar aralarında anlaşmaya varmışlar ancak 1 yıldır evli olmadıkları için anlaşmalı boşanma davası açamamışlarsa bu durum hakim tarafından anlaşmalı boşanma davasına çevrilebilmektedir. Ya da herhangi bir delil getirmeyen ve tarafların yine boşanmayı kabul ettiği durumlarda da dava kısa sürelerde sonuçlanmaktadır. Ancak velayet, nafaka, mal paylaşımı gibi konularda anlaşmazlık yaşandığında, taraflardan birisi ayrılmak istemediğinde, boşanma gerekçesi tam olarak ispat edilemediği durumlarda dava oldukça uzun sürebilmektedir. Mahkemenin burada temel aldığı kişilerin öne sürdüklerinin gerçekliğini tespit etmek ve buna göre karar vermektir. Davaların uzun sürdüğü durumlarda oldukça yıpratıcı olmalarından ötürü avukat desteği almak yararlı olacak ve davanın daha kısa sürelerde sonuçlanmasını sağlayacaktır.
Boşanma Davası Avukatlık Ücreti Ne Kadar?
Boşanma davası avukatlık ücreti, her sene Türkiye Barolar Birliği ve bağlı olunan Baro tarafından belirlenmektedir. Avukatların avukatlık ücreti talebi bu tarifeye göre olmaktadır. Bu sebeple tarafımızla iletişime geçmeniz halinde sizlere ücret bilgisi verebilmekteyiz.
Özet anahtar kelimeler: çekişmeli boşanma davası
Yorum ve Soru Alanı