Eşime Boşanma Davası Açmak İstiyorum Ne Yapabilirim?
Boşanma davası açmak için uzman bir avukattan yardım alınabilir. Bu noktada öncelikle boşanma dilekçesinin düzenlenmesi gerekir. Çiftler arasında anlaşmalı boşanma uygulanacak ise dilekçe ile birlikte anlaşmalı boşanma protokolünün de doldurulması gerekir. Hazırlandıktan sonra davacı yetkili mahkemeye başvurarak boşanma davasını başlatabilir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası açmak için belirli şartlar söz konusudur. Bu noktada evliliklerin 1 yıldan fazla sürmüş olması şartı gerekir. Ayrıca taraflardan birinin açtığı boşanma davasını diğerinin kabul etmesi gerekir. Ya da beraber boşanma davası için başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru dilekçesinin verilmesinin ardından anlaşmalı boşanma protokolünün de doldurulması gereklidir. Daha sonrasında yetkili mahkeme tarafları dinleyecektir. Mahkeme sürecinde hâkimin tarafları bizzat dinlemesi ve iki tarafın da özgür iradesiyle boşanmaya karar verdiğini tespit etmesi gereklidir. Bu noktada hâkim boşanma kararını onaylayabilir. Ya da taraflardan birinin de çekince görürse boşanma reddi ya da davanın düşmesi sağlanabilir. Ayrıca boşanmanın onaylanması için hâkimin maddi ve manevi tazminat, nafaka, çocukların velayeti gibi unsurların hepsini uygun bulması gerekir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davasının açılması için Türk Medeni Kanun’un belirttiği anlaşma kriterlerine uymayan bir dava olması ve bir boşanma dilekçesi hazırlanması gerekmektedir. Daha sonrasında hazırlanan boşanma dilekçesi taraflardan birinin ikamet ettiği ilde bulunan Aile Mahkemesi’ne verilmelidir. Çekişmeli boşanma davası konuları aldatma, suç işleme veya haysiyetsiz yaşam sürme, onur kırıcı davranış, akıl hastalığı, şiddetli geçimsizlik, tehdit ve hakaret gibi birçok sebep olabilmektedir. Davayı açan taraf davalı taraftan daha fazla kusurlu ise hâkim tarafından boşanma davasının reddedilmesi söz konusu olabilir. Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanma davaları gibi tek celsede sonuçlanmayabilir
Boşanma Davası Açarken Hangi Adımlar İzlenir?
Boşanma davası açmak için yapılacaklar arasında ilk önce bir dilekçenin yazılması olacaktır. Bu tür dilekçelerin yazımı için uzman bir avukata danışılması gerekir. Kişilerin kendileri tarafından ya da arzu halciler tarafından yazılan dilekçeler sonucunda haklı olan tarafın haksız konuma gelmesi söz konusu olabilir. Daha sonrasında verilen dilekçe ile mahkemeye başvurulmalıdır. Çekişmeli boşanma davalarında bir Aile Mahkemesine başvurulması gerekir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi Aile Mahkemesi görevi yapacaktır. Özellikle eşine dava açmak isteyen kişilerin çekişmeli boşanma davası açıyor olmasından dolayı Aile Mahkemelerine başvurması gerekir.
Bu durumda davalı tarafın ikamet ettiği aile mahkemesine başvurulabilir. Aynı zamanda davacı tarafın ikamet ettiği aile mahkemesine de başvurabilmektedir. Bunların yanında çiftin son 6 aydan beri yaşadığı yerde bulunan Aile Mahkemesinde çekişmeli boşanma davasının açılabilmesi mümkündür. Boşanma davası açma ücretinin adliye tevzi bürosuna yatırılmasının ardından davanın açılma süreci başlanır. Boşanma avukatından destek almak hukuki süreçlerin doğru bir şekilde yönetilmesini sağlar. Bu şekilde işlemlerin daha hızlı yürütülmesi sağlanır.
Yorum ve Soru Alanı