Mal rejimi davası şartları nelerdir, süreç nasıl işler ve dava masrafları ne kadar gibi sorulara cevap veriyoruz. Günümüzde boşanmaların artması ile birlikte eşler arasında gündeme gelen önemli konuların başında ortak alınmış malların paylaşımı gelmektedir. Mal rejimi davası olarak da bilinen bu davalar, temelde evliyken birlikte alınan malların, boşanma halinde nasıl pay edileceğini içermektedirler. Ancak özellikle anlaşmalı olmayan boşanma davalarında taraflar bu konuda sıklıkla anlaşmazlığa düşmekte ve hukuk yardımı beklemektedirler.
Mal rejimi davası açmadan boşanmak mümkündür, bu durumda kendi rızalarını beyan eden şekilde aralarındaki malların nasıl paylaşılacağına nedir eşler bir sözleşme imzalayabilirler. Fakat mal dağılımı konusunda anlaşmazlık olduğunda, bu dağılımın yapılmasını sağlamak için dava açmak gerekmektedir.
Mal Rejimi Davası Hangi Durumlarda Açılır?
Boşanma kararının kesinleşmesi ile birlikte taraflar aralarındaki malların paylaşımı konusunda anlaşmazlık yaşıyorlarsa dava açabilirler. Mal rejimi davası açılması ile taraflar; katılma alacığı, katkı payı alacağı ve değer artış payı alacağı konularında talepte bulunabilmektedirler. Davanın konu edineceği malların ise mutlaka evlilik süresinde alınmış olması gerekmektedir. Eğer birlikteyken alınmış ancak bu sürede evlilik yoksa, yine bu mallar paylaşıma dahil edilmemektedir. Birlikte alınan malların paylaşımı için önemli kural yarı yarıya olacak şekilde paylaşım olsa da bu oranı değiştirecek bazı uygulama esasları bulunmaktadır. Mal paylaşımı için şu şekilde işleyiş mümkündür;
- Kişinin kişisel eşyası kabul edilen mallar, kişinin kendisine verilmektedir. Başka bir deyişle birlikte edinilmiş olmasına bakılmaksızın, kişisel mallar karşı tarafa verilmemektedir.
- Her eşin kişisel mallarını alması sağlandıktan sonra edinilmiş mallar için yarı yarıya paylaştırma söz konusudur.
- Bazı durumlarda ise kişisel mallar ile edinilmiş mallar arasında denkleştirme de gündeme gelmektedir. Örneğin evlilik öncesinde ev almış bir kişi bunun borcunu ya da taksitlerini evlilik süresinde kazanılmış para ya da diğer değerli eşyalardan ödemiş ise bu durumda, denkleştirme yapılması gerekmektedir.
- Kişisel eşya olarak söylenen malların kişiye ait olduğunun ispat edilmesi gerekmektedir. Evlilik içinde edinilen bir mal, ortak kabul edildiği için, kişisel olarak kabul görmesi için bunun farklı şekillerde ispatının bulunması gerekmektedir.
Mal Rejimi Davası Açma Süresi Nedir?
Mal rejimi davası zamana bağlı bulunan bir davadır. Başka bir deyişle zamanaşımı bulunur ve boşanma kararının kesinleşmesinden 10 yıl içinde açılması gerekmektedir. Eğer 10 yıl sonra mal paylaşımı talebinde bulunulmamaktadır. Bu bakımdan mal rejimi davası açma süresi dikkate alınmalıdır. Bu durum yurtdışındaki mahkemelerde alınan boşanma davaları için de geçerli olmaktır. Ancak yurtdışındaki mahkeme kararlarının kesinleştiği tarihten itibaren zaman işlemeye başladığı için bir an önce tanıma tenfiz gibi başka davalar ile birlikte mal rejimi davası açmak gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanmada Mal Rejimi Nasıl Yapılır?
Anlaşmalı boşanma davalarında mal rejimi herhangi bir ek dava açmaya gerek kalmadan düzenlenebilmektedir. Taraflar, mahkeme önünde de çelişkiye düşmemek kaydıyla, mal paylaşımlarını adil olacak şekilde aralarında yapar ve bunu belgeye dökerlerse, anlaşmalı boşanma davası sonucunda mal paylaşımı da yapılacağından ilave bir paylaşım davası açmaya gerek kalmamaktadır.
Eşin Ölümü Halinde Mal Paylaşımı Nasıl Olur?
Eşin ölümü halinde mal paylaşımı, eşin ölüm tarihinden itibaren mallara katılma rejiminin tasfiye tarihi olarak saptanmaktadır. Böylece sağ kalan eş, malların yarısı üzerinde doğrudan pay alma hakkına sahiptir. Diğer mallar için ise normal miras süreci işlemektedir, eş bu durumda da birincil alacaklı olacağı için yine kendisine pay düşecektir ancak miras davalarında kişinin diğer derece yakınlıkları da dikkat alındığı için, bu yarı pay edilen mallar diğer varisler için de geçerli olacaktır.
Mal Rejimi Dava Masrafları Ne Kadar?
Mal rejimi davaları nisbi harca tabii olup dava değerine göre harç ücreti hesaplanmaktadır. Avukatlık ücreti hususunda ise her sene Türkiye Barolar Birliği ve bağlı olunan Baro tarafından belirlenmektedir. Avukatların avukatlık ücreti talebi bu tarifeye göre olmaktadır. Bu sebeple, tarafımızla iletişime geçmeniz halinde sizlere ücret bilgisi verebilmekteyiz.
Özet anahtar kelimeler: Mal rejimi tasfiyesi nedir, Mal paylaşımı davası harcı, Mal paylaşımı davası ne kadar sürer, Ölüm halinde mal rejiminin tasfiyesi davası
5 Comments
Anlaşmalı boşanma sonunda payıma düşen mülk üzerinden avukatlık yüzdesi hangi bedel üzerinden hesaplanır. Tapudaki rayiç bedel üzerinden mi? Teşekkür ederim.
Merhabalar,
Boşanma davalarında rayiç değer değil gerçek değer üzerinden avukatlık ücreti hesaplanır.
İyi günler dileriz.
Merhaba boşanma davası avukatlık ücreti ne kadardır
Merhaba Ayşe Hanım,
Ücret tarifemiz hakkında bilgiyi ofisimizi ziyaret ederek edinebilirsiniz.
İyi günler dilerim.
Mal rejimi davaları nisbi harca tabii olup dava değerine göre harç ücreti hesaplanmaktadır. Avukatlık ücreti hususunda ise her sene Türkiye Barolar Birliği belirler demissiniz, bunu ogrenebilirmiyim, ne kadar ucret aliniyor,
Yorum ve Soru Alanı
0553 271 5789
Telefon NumarasıSon Yazılar