Tanıma tenfiz davası şartları nelerdir, Tanıma tenfiz başvurusu nasıl yapılır ve avukatlık ücreti ne kadar gibi sorulara cevap mahiyetinde bir yazıdır. Her ülkenin kendi hukuk sistemi bulunduğu için yabancı ülkelerde alınan mahkeme kararları Türkiye’de geçerli olmamaktadır. Ancak alınan yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de geçerli olmasını sağlamak için Türkiye’de tanıma tenfiz davası açmak gerekir. Özellikle bu dava Türkiye’de açılmadığında, yurtdışındaki boşanmalar, Türkiye’de tanınmadığı için boşanılmış olsa bile Türkiye’de hâlâ evli olunacak ve yeniden evlenme vb. durumlardan yararlanılmayacaktır.
Tanıma Tenfiz Davası Nedir?
Bu tür davalar, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının, ilgili ülke mahkemelerinin aldıkları kararları Türkiye’de de geçerli kılma davasıdır. Yurtdışında boşanıldığında bu kararın Türkiye’de de geçerli olması için tanıma tenfiz davalarının açılması gerekmektedir. Boşanma kararının Türk mahkemeleri tarafından da kabul edilmesine tanıma, bunu takiben alınmış olan nafaka, tazminat, velayet gibi kararların kabul edilmesine de tenfiz denilmektedir. Genelde ikisi aynı anda açıldığı için hukuk literatüründe tanıma tenfiz davası olarak geçmektedir.
Bu Tür Davalar Niçin Açılmalı?
Dava zorunlu olmamasına rağmen, Türkiye’deki haklardan yararlanmak için açılması gereken bir dava türüdür. Yurtdışındaki boşanma kararının Türkiye’de onaylanmadığı durumlarda Türkiye’de evli görünürsünüz. Bundan ötürü yeniden evlenemez, mallarınızı satmakta zorluklar yaşar, çocuğunuz ile de velayet gibi konularda çeşitli sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu bakımdan, yurtdışında alınan karar neticesinde Türkiye’de hemen başvuru yapılmalı, yabancı mahkemenin aldığı kararın tanınması gerekmektedir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken doğru belgeler ve doğru başvuru yapabilmektir. Yurtdışındaki kararlara mahkemenin ulaşması normal koşullarda zaman aldığı için herhangi bir yanlış belge ya da eksik evrak sonucunda davanızın sonuçlanması çok uzun süreleri bulabilmektedir. Bu bakımdan avukat aracılığı ile davayı yürütmek, gereken tüm belgelere ulaşılması ve sürecin iyi şekilde yönetilmesi açısından önem taşımaktadır.
Tanıma Tenfiz Davası İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Tanıma tenfiz davası için gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir;
- Yurtdışında boşanıldığına dair kesinleşen mahkeme kararı; bu davayı açmak için en önemli ve gerekli belgedir. Yabancı ülke mahkemesinin boşanmaya dair verdiği mahkeme kararını içermektedir. Aslı ya da ıslak imzalı sureti gerekmektedir. Mahkemenin kesinleşmiş olması gerekir, kesinlikten kasıt, davanın kesin karara varmış olmasını içerir.
- Kesinleşen Kararı Belirten Yazı; mahkeme kararının altına davanın kesinleştiğine dair ilave yazı düşülmektedir. Bu ifadeye kesinleşme şerhi ismi verilmektedir. Mahkemenin davayı kabul etmesi için bu yazının bulunması gerekmektedir.
- Konsolosluk Apostile; Bazı ülkelerin yasaları gereği boşanma kararına dair belge mahkeme tarafından verilmez çünkü boşanma işlemlerini valilik ya da belediyeler de yapabiliyordur. Eğer böyle bir durum söz konusu ise konsolosluktan boşanmanın kesin olduğuna dair apostile yani onay alınması gerekmektedir. Bu onay, kararın hukuki geçerliliği olduğunu gösterecektir.
- Boşanma Belgelerinin Tercümesi; Türkiye mahkemelerinin yargı dili Türkçe olduğu için hakimler ya da davaya bakan avukatlar eldeki belgenin dilini biliyor olsalar bile belgelerin tamamı Türkçe’ye yeminli tercüman tarafından çevrilmesi gerekmektedir. Bunu kendiniz yapabileceğiniz gibi süreci hızlandırmak amacıyla avukatınız aracılığıyla da yapabilirsiniz.
Bu Tür Davalar Nasıl Açılır?
Tanıma tenfiz davaları belgelerin ulaşımı, belgelerin kontrolü ve eksik belge çıkması halinde zaman alan davalardır. Bu bakımdan dava açmak için avukatınıza vekalet vermek süreci çok daha iyi bir şekilde sonuçlandırmanıza yardımcı olacaktır. Bireysel başvuru yapılabileceği gibi uzun mahkeme süreleri göz önünde tutulduğunda, avukatın bu davayı yürütmesi daha yararlıdır. Aynı zamanda avukat sizi temsil eden kişi olduğu için Türkiye’ye gelmenize gerek kalmamakta, bulunduğunuz ülkeden çıkmadan avukatınız aracılığıyla davayı açabilirsiniz.
Tanıma Tenfiz Davası Avukatlık Ücreti Ne Kadar?
Bu davaların avukatlık ücreti, her sene Türkiye Barolar Birliği ve bağlı olunan Baro tarafından belirlenmektedir. Avukatların avukatlık ücreti talebi bu tarifeye göre olmaktadır. Bu sebeple, tarafımızla iletişime geçmeniz halinde sizlere ücret bilgisi verebilmekteyiz.
2 Comments
Merhabalar,
Almanya’da alınan bosanma kararinin Türkiye’de geçerli olmasını sağlamak adina tanıma tenfiz davası açmamiz gerekiyor.
Gerekli belgeler ve tercumeleride mevcut ve Almanyada ikamet etmekteyiz.
Tanıma Tenfiz Davasıni acmak icin nasil bir prosedur gerekiyor ve Avukatlık ücreti ne kadardir?
Konu ile ilgili bilgi alabilirsek cok sevinirim.
Tesekkürler
Özlem Erdogan
Özlem hanım merhaba,
Alman mahkemelerinin boşanma kararı ile kesinleşme şerhi (apostil şerhi bulunacak) – Türkçe tercümeleri ile birlikte Türk Mahkemelerine sunulması gerekmektedir. Konu hakkında detaylı bilgi için 0553 271 5789 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.
İyi günler.
Yorum ve Soru Alanı
Son Yazılar
Kategoriler